Vissza

Színházi szerepeim és mestereim


Hans Sachs: Férj a gyóntatószékben
Margaréta, a feleség
Bemutató: 2015. június 23., Budapest, Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér
Rendező: Jordán Tamás

Revizor (Gogol-átirat)
Kovácsné Izabella, polgármesterné (Anna Andrejevna átirat)
Bemutató: 2015. június 22., Budapest, Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér
Rendező: Miklós Marcell

A szerelmes szív szenvedései
Sylvia Plath
Bemutató: 2015. május 22., Budapest, Józsefvárosi Galéria és Rendezvényközpont
Rendező: Vörös Róbert

Pintér Béla: Szutyok
Irén
Bemutató: 2014. június 28., Budapest, Centrál Színház
Színházak Éjszakája: 2014. szeptember 20., Budapest, Centrál Színház
Rendező: Salamon András

GO TO CASTING! Premier
Ginger (Martin Scorsese: Casino), Róza (Füst Milán: Boldogtalanok), Karády-dal
Bemutató: 2013. június 21., Budapest, Centrál Színház
Rendező: Kamarás Iván, Pokorny Lia, Salamon András

Bertold Brecht: Ember-ember
Feleség, papnő
Bemutató: 1999, Budapest, Pataky Művelődési Központ
Rendező: Bodnár László

Átváltozások (mozgásszínház)
Lány
Bemutató: 1995, Budapest, Írisz Színpad
Rendező: Kovács Kristóf

Vásári komédiák Carmina Burana (Carl Orff) dalokkal
Füvesasszony
Bemutató: 1994, Etyek, Etyeki Búcsú
Rendező: Vidovszky György

Frank Wedekind: A tavasz ébredése
Márta / Ilze
Bemutató: 1993, Bodajk, Művelődési Ház
Vörösmarty Mihály Gimnázium: 1993, Budapest, VMG Díszterem
Országos Diákszínjátszó Fesztivál: 1993, Csurgó
Rendező: Kovács Kristóf

Federico García Lorca: Mariana Pineda
Mariana Pineda
Bemutató: 1993, Bodajk, Művelődési Ház
Rendező: Kovács Kristóf


Egész életemben filmet forgattam. Na nem stábbal, a fejemben forgott az a film, de mindig bekapcsolt a kamera, ha fontos vagy csak szép történt, és készült egy snitt.

Színésznek képeztek az érettségiig. Kezdődött a klasszikus balettel négyévesen, aztán színjátszókör, és végül az i-re a pont, a Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozata. Színjátszás, beszédtechnika, színháztörténet – akár matekóra helyett is. Független Színpad-osok színistúdiót alapítottak, Ruszt József volt a felvételi bizottság elnöke, én meg tagja lettem az Írisznek. Csurgói Diákszínjátszó Fesztivál, sok-sok fellépés, színészéletek testközelből, és folytonos viták a barátokkal: hogyan akarhat egy színész inkább filmet forgatni, mint színpadon lenni? Mert én ezt akartam, a közeliket, az ellesett életet, a projektalapú munkát, az egyszer elmesélt, dobozba zárt történeteket. Ezért amikor megértettem, hogy ilyenre Magyarországon nem képeznek, elkanyarodtam.

Angol szakra mentem, mert angoltanfolyamra már azelőtt beírattak a szüleim, hogy írni tudtam volna. Még játszottam egy Brecht darabban Fenyő Ivánnal, de az is színház volt, nekem játék. Munkám akkoriban a modellkedés lett, kifutón sétálás, divatfotózás, fellépés a londoni Royal Albert Hallban és néhány reklámfilm forgatás. Igazolta a mániámat, hogy az volt nekem a legotthonosabb. Én nem untam a hosszú várakozást, bírtam az ismétléseket, tudtam, hogy a kamera valójában szem.

Kommunikáció szakon diplomáztam végül, elektronikus média szakirányon. Modellből médiamunkásra váltottam: TV-ztem, rádióztam, újságot is írtam az egyetem alatt, hogy megtudjam, melyiket szeretem. De politikáról nem szívesen kérdeztem, művészetről pedig bár szívesen, azért legszívesebben mégis én nyilatkoztam volna a magam műve okán. Ezért megírtam első könyvemet, egy regényt az internetes társkeresésről (Webszerelem, 2008), amelyik hál' isten országos terjesztettségű lett, és lettem is interjúalany TV-ben, rádióban, újságban. A kisfiam születésekor született meg a második könyvem, egy dalszövegkötet (20 dalszöveg dalt keres, 2010).

Aztán a négyhónapos babával a karomban, férjemmel az oldalamon kirepültünk Amerikába, és Los Angelesben éltünk egy évet. Félidőben ért el az Ulpius-ház Könyvkiadó szerződése, amikor pedig hazaérkeztem, egy sajtóanyag várt az emiljeim között, hogy 2012. őszén elindul Magyarország első akkreditált filmszínész iskolája. A GO TO CASTING! Filmszínész Iskola alapító-igazgatója a filmes castingokban nemzetközi tapasztalattal bíró Salamon András filmrendező, forgatókönyvíró, producer, egyetemi tanár, aki a szakma prominenseivel együtt hat féléven át képez filmszínészetre - engem is, merthogy felvételt nyertem az induló osztályba. Tanártablónk alább.

Rendezői instrukciók: Salamon András
Színészmesterség: Pokorny Lia, Kamarás Iván,
Filmkészítési alapismeretek: Tóth Zsolt HSC
Filmszínész hatáselemzés: Incze Ágnes
Beszédtechnika: Wacha Imre, Szabó Vera
Ének: Keszei Bori
Mozgás: Lipka Péter (Kontakt Stúdió)
Filmtörténet: Fábics Natália
Drámatörténet, dramaturgia: Csáki Judit

De járt nálunk órát adva, vizsgánkra felkészítve vagy vizsgánkat nézve és értékelve Sándor Pál filmrendező-forgatókönyvíró-producer; Für Anikó, Ónodi Eszter, Gyabronka József, Miklós Marcell, Thuróczy Szabolcs, Bánfalvi Eszter és Szamosi Zsófia színművészek; Gerendás Péter és Bródy János énekes-gitáros-dalszerzők; Kornis Mihály és Tasnádi István írók; Banner Szűcs Loránd (Banner Casting) casting director, Bémer Miklós fotográfus, Vörös Róbert dramaturg-rendező, Jordán Tamás színész-rendező-színigazgató és folyt.köv. - remélem.

Mi pedig osztálykirándultunk már az Origo Filmstúdióba is, mint gyárlátogatás.

Kamarás Iván tanárurat négy jelenetben segíthettem egy amerikai film casting videójának elkészítésében.

Gárdos Péter filmrendező és Rozgonyi Ádám rendező-forgatókönyvíró irányításával heteken át színészvezetés gyakorlaton forgattunk az MTVA stúdiójában a BKF Művészeti Intézetének rendező szakosaival.

I. évvégi vizsgánkon a Centrál Színházban szakmai közönségnek mutatkoztunk be filmes monológokkal, jelenetekkel, dalokkal.
II. évvégi vizsgánkon a Centrál Színházban Pintér Béla 'Szutyok' című darabját mutattuk be Miklós Marcell és Gerendás Péter tanárurakkal állva egy színpadon. Ezt az előadásunkat aztán a Színházak Éjszakája repertoárjába is felvette a Centrál Színházba.

Filmrendező szakosok (SZFE, BKF, EKF) diplomafilmjében, vizsgafilmjeiben forgathattam közös jeleneteket Kamarás Ivánnal, Nyakó Julival, Vágó Istvánnal és szerepelhettem közös filmben Andresz Katival, közös szkeccsfilmben Székely B. Miklóssal, Nagy Zsolttal, Kálid Artúrral és Miklós Marcell tanárúrral.'