Vissza

Náray Nyár 2010


Dátum: 2010-06-14

Náray Nyár 2010

2010. május 5-re Náray Tamás 2010 Nyári szalonbemutatójára voltam hivatalos. Summer Dream & Yachting - hát igen, Tamás a nagyot álmodók közül való, gazdasági válság ide vagy oda, ő nem fogja vissza a vágyait. Egyébként meg minek is tenné? Kedvenc korszakom, a '20-as évek legvége, '30-asok eleje, amikor flitteres chelston ruha és fejpánt, tollboa meg hosszú szipka nélkül ember (közelebbről nő) nem volt, aki ki lépett az utcára. Ha az akkori, Nagy Gazdasági Világválságban lehetett, most miért volna tilos mulatni, yachton élvezni a nyarat? Ha telik rá. Ha meg nem telik, akkor legalább második bőrként magunkra húzni a napsütötte, szeles szabadság hangulatát. Vagy ha arra sem telne, hát legalább egy este erejéig elképzelni, hogy milyen lenne, ha... Ezzel érthet egyet Zséda, Détár Enikő, Ördög Nóra és Dávid Ibolya is - mert mind ott ültek a szalonkifutót övező nézőtéren. Nem lehet elég korán kezdeni alapon az énekesnő még kisfiát, sőt, férjét is magával hozta. A gyerkőccel - gondolom, a szükség okán - át is szaladt kétszer a kifutón, amit Náray profi modelljei, a 'jól bevált szüzek' hiba nélkül oldottak meg. A jelenet tanulsága, hogy nem könnyű trendi anyukának lenni. A bemutatón egyébként az RTL Klub is forgatott, a Fókusz és a Reflektor is riportolt az eseményről. Végre, hogy a divat, és a magyar divat helyet kap a magyar médiában főműsoridőben az egyik legnézettebb csatornán! Nem mondom, hogy a divat a legfontosabb közügy, és főleg nem akkor, amikor az ételt megvenni, közüzemi számlát kifizetni is átlagprobléma, de ha van valamink, ami érték, arról hadd tudjunk már itthon is, ne csak Dubai-ban meg az USA-ban...


Náray Nyár 2010 Már a meghívó is szokatlanul pasztell volt: halvány barackszín liláskék betűkkel, igaz, csillogó kartonra nyomva és óriási, ciklámenszín masnival megfejelve. Tamás imádja és magabiztosan használja az élénk színeket, gond nélkül és hatásosan párosít méregzöldet tisztapirossal, türkizkéket püspöklilával. A 2010 Tavasz/Nyári szezont a nemzetközi divatipar a pasztelleknek adta (igaz, van egy élénk színek minta nélkül vonal is, de a főszerep mégis a fagylaltoké ebben a szezonban). Így aztán a 2010 Nyári Náray kollekciói is visszafogottabb színben és mintában egyaránt: homokszínű, halvány barack és még halványabb acélkék ruhák mintátlan vagy legfeljebb mikromintás kelmékből. A sort idén is divatban, sőt, az anorák is (mi régen, otthon kezeslábasnak hívtuk, dehát az meg már milyen!? :)), A Náray kollekcióból sem maradhattak ki ezek a must-have darabok. A fodor Tamás specialitása, és ebben a félévben semennyi fodor nem túl sok, főleg, ha mini a ruha, ebből is megkaptuk, ami jár. Voltak még lágy esésű kelmék denevérujjal, vagy földig érő nadrág-, szoknyarésszel, melyek e szezon romantikusnak nevezett vonalához passzolnak. Persze amit Náray Tamás nagyon tud, a kiskosztümök, blézerek sem maradhattak ki, láthattunk pár kívánatos darabot. Ja, és van már NN logós öv meg fémgomb is, mert a NARAY TAMAS márka közel-keleti forgalmazói azt tartják, egy valamirevaló márka nem lehet meg ilyenek nélkül.

Tamás a korábbi években minden bemutatója előtt elmondta, ő nem követi a világtrendet, tervez amit szeret, amiben ő a jó, az ő vásárlói úgyis emiatt veszik a ruháit. És teljesen igaza is van. Az idei szezonban mégis mintha ars poetica-t váltott volna, és bár adja magát, minden rendes, befutott tervező, azért a fő trendvonalakon színben is, fazonban is, díszítésben is belül marad. Ez az örömteli újítás, élek a gyanúval, nagy mértékben köszönhető Tamás 25 éves tervezőtársának, Debreczeni Annának, aki az idei Náray Tavasz és Nyár megalkotásában is részt vállalt.